8 vanliga livsmedel som är giftiga för katter

Det finns massor av välsmakande mat för människor, som kan göra din katt väldigt sjuk. All mat som inte är speciellt utformad för katter kan påverka matsmältningssystemet, orsaka kräkningar, diarré eller aptitlöshet.

Mat som katter inte kan äta inkluderar:

 • Alkohol
 • Choklad
 • Te, kaffe och energidrycker
 • Ost och mjölk
 • Fett som trimmats av kött
 • Råa ägg, rått kött och rå fisk
 • Vindruvor och russin
 • Lök och vitlök
 • Xylitol

Ta reda på mer om farorna dessa livsmedel utgör för katter i min lista över mat som katter inte kan äta nedan.

1. Alkohol

Så lite som en matsked alkohol kan leda till problem för din katt. Det kan orsaka allvarliga lever- och hjärnskador.

2. Choklad

Choklad innehåller teobromin. Även om denna bittersmakande stimulant finns i alla former, är den mest koncentrerad i mörk och osötad choklad. Förtäring kan orsaka hjärtproblem, muskelskakningar eller kramper. Choklad innehåller också koffein.

3. Kaffe, te och energidrycker

Dessa innehåller koffein — det kan göra att din katt blir rastlös, lider av snabb andning, hjärtklappning och muskeldarrningar.

4. Ost och mjölk

Kanske överraskande nog står mejeriprodukter högt upp på listan över vad katter inte får äta. Detta beror på att vissa katter är laktosintoleranta så om de äter mejeriprodukter kan det orsaka kräkningar och diarré.

5. Fett som trimmats av, rått kött, råa ägg och rå fisk

Kan orsaka kräkningar, diarré eller ett smärtsamt tillstånd som kallas pankreatit (från överdrivet fett) och det finns också en risk för Salmonella eller E. coli i samband med dessa livsmedel.

6. Vindruvor och russin

Hundar kan drabbas av akut njursvikt av att äta vindruvor eller russin - och även om toxicitet hos katter bara är anekdotisk rekommenderar vi starkt att du håller dessa foder utom räckhåll även för din katt.

7. Lök och vitlök

Alla medlemmar i lökfamiljen kan orsaka problem om de äts i tillräcklig mängd. Lite lök eller vitlök i någon sås kommer sannolikt inte att orsaka några problem. Men att äta en vitlöksklyfta eller en salladslök kan orsaka matsmältningsbesvär. Att äta någon typ av lök regelbundet kan orsaka anemi.

8. Xylitol

Detta är ett sötningsmedel som används i många sockerfria livsmedel, särskilt tuggummi. Det finns inga uppgifter om att katter har blivit sjuka av denna produkt, men hos hundar kan det orsaka ett kraftigt blodsockerfall - vilket kan orsaka kramper och kramper eller till och med dödsfall - följt av leversvikt. Det är bättre att vara säker och inte låta din katt äta mat som innehåller denna ingrediens.

Hur förhindrar man att katter äter skadlig mat?

Det bästa förebyggandet är helt enkelt att hålla din mat utom räckhåll för din katt. Om du väljer att ge din katt mänsklig mat, följ dessa riktlinjer:

 • Maten bör endast betraktas som en godbit och endast ges vid ett udda tillfälle för att förhindra mag-tarmbesvär och näringsobalanser
 • Om du inte skulle äta det, mata det inte till din katt.
 • Om du inte skulle äta maten rå, borde din katt inte heller äta det
24 Apr 2023