Varför kräker katten upp hårbollar?

De allra flesta kattägare har nog varit med om att katten hostar, kväljer och helt plötsligt kräker de ur sig en hårboll! Men varför gör de det?

Grejen med de allra flesta katter, det är ju att de gillar att hålla sig rena. För att hålla sig rena, så tvättar de sig, med hjälp av tungan. Då händer det ju att de samtidigt får i sig sina egna hår som de sväljer. Det kan hända alla katter, men drabbar långhåriga katter mer. 

En hårboll är helt enkelt en samling av hår som katten slickat i sig, som bildat en “boll” i kattens magsäck. De kallas boll, men är faktiskt ofta cylindriska till formen. 

Katters päls består av keratin, vilket inte kan brytas ner under sin passage genom magsäck och tarmar. Därför kräks katten ut dem, men det händer även att de passerar vidare i magtarmkanalen och kommer ut med avföringen.

Vad kan jag som djurägare göra för att motverka hårbollar hos min katt?

Är det så att du har en katt som ofta har problem med hårbollar, så är det viktigt att först besöka en veterinär. Det för att utesluta bakomliggande sjukdom. Om inget hittas, så kan du försöka att förebygga det hemma. 

Du kan bland annat göra det genom att dagligen borsta bort lös päls från din katt. Om du har en långhårig katt, så kan det vara bra att klippa ellr raka den. 

Det finns även specialanpassat foder som ska motverka hårbollar samt att det finns ett kosttillskott som heter kattmalt som är utformad för att motverka bildande av hårbollar.

4 Feb 2022